logo
kattenprinsesje oranje

Kattentrimster bij jou aan huis

Op deze pagina lijst ik allerlei praktische informatie over kattenvacht voor je op en licht ik toe hoe ik als kattentrimster te werk ga. Bij vragen kan je mij via WhatsApp of per mail bereiken.

Kattentrimster

Kattentrimster .
kattenprinsesje oranje

Kattentrimster

Kattentrimster bij jou aan huis

Op deze pagina lijst ik allerlei praktische informatie over kattenvacht voor je op en licht ik toe hoe ik als kattentrimster te werk ga. Bij vragen kan je mij via WhatsApp of per mail bereiken.

Wist je dat de vacht van je kat zeven belangrijke functies heeft? Hieronder kan je ontdekken welke:

  • bedekt de huid
  • beschermt tegen invloeden van buitenaf
  • geef de kat vorm
  • geeft keratinestructuren vorm
  • handhaaft het interne milieu
  • isoleert tegen koude & warmte
  • werkt als verzamelplaats voor zintuigen

Bovenstaande functies vormen dan ook de reden dat ik kattenhaar alleen scheer als dat niet meer pijnloos ontklit kan worden.

Daarnaast omvat een kattenvacht drie soorten haren: dekharen, wolharen en tylotriche haren. Terwijl de dekharen steviger, langer en dieper van kleur zijn, zijn wolharen dunner, doffer van kleur en zitten ze losser. De wolharen vormen een uitstekende bescherming tijdens gevechten of als je kat in doorstruiken blijft vastzitten. Tylotriche haren, tot slot, zijn met de zenuwen van je kat verbonden en geven koude- en warmtesignalen en druk door aan de hersenen van je diertje.

 

Omdat elk van die haren hun eigen nut hebben, is het vanzelfsprekend geen goed idee om je kat helemaal te laten kaalscheren (bv. ’s zomers op warme dagen). Door de complete vacht te scheren, perk je immers de werking van belangrijke zintuigen in en kan je kat moeilijker z’n lichaamstemperatuur op peil houden.

De vacht van je kat groeit naargelang de seizoenen in een vaste cyclus. ’s Winters is die bijvoorbeeld in rust en kan die sneller verslijten door o.a. vrieskou, verwarming en droge lucht. Dat beschadigde haar kan dan in elkaar beginnen te haken of samenklitten. Hou gedurende die periode de vacht van je kat goed in de gaten.

 

In de lente begint er doorgaans nieuw wolhaar aan te groeien. Oud haar wordt op die manier weggeduwd – ook wel de ruiperiode genoemd. Mocht je kat de rui niet onder controle hebben, raad ik je aan om een afspraak met mij in te plannen. ’s Zomers is de vacht van je kat dan weer opmerkelijk dunner, aangezien de dekharen gewisseld worden.

 

Als de zomer op z’n einde loopt, is de vacht mooi vol, gewisseld en voorbereid op het winterseizoen. Op dat moment vergt die weinig verzorging. Ik kan je als kattentrimster alle nodige uitleg geven over hoe de vacht van je kat optimaal te onderhouden. Je kat veel kammen, is bv. geen goede oplossing als die veel haar verliest. Je verstoort immers de haargroeicyclus en creëert zo een verlengde ruiperiode.

Om je kat van pijnlijke vachtklachten af te helpen, ga ik uiterst geduldig en precies aan de slag. Je kat mag op zijn of haar eigen dekentje liggen in een vertrouwde omgeving. Ik las bovendien geregeld pauzes in om je kat zo weinig mogelijk stress te bezorgen. Afsluiten doe ik met een snack om een positieve associatie te creëren.

 

Indien nodig kan ik kruiden of essentiële oliën inzetten om je beestje te kalmeren. Belangrijk om nog te vermelden, is dat ik uitsluitend katvriendelijke en vachtbesparende technieken hanteer, zonder dwangmiddelen te gebruiken. Plukken en ontwollen zijn dus uit den boze.

Heb je vragen over mijn werkwijze of krijg je graag advies over hoe de vacht van je kat te verzorgen? Aarzel dan niet om mij te contacteren voor meer informatie.

De vacht van je kat laten trimmen?

Maak vandaag nog je afspraak via WhatsApp!